Prof. Dr. Turan Yazgan (1938 – 22.11.2012)
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, 22 Kasım 2012 sabahında vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk dünyasına başsağlığı dileriz.
ÜLKÜ-YAZ
(*) Cenaze namazı 24 Kasım 2012 Cumartesi günü İkindi namazından sonra İstanbul’da Fatih Camii’nde kılınacaktır.
================
Turan Yazgan Kimdir?
1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Turan Yazgan, 1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963’te Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere İtalya’ya gitti.
1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi.
1967’de “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu.
2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürütmekteydi.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı çatısı altında Türk dünyası kültür ve sanatının tanıtılmasına büyük katkılar sağlayan Turan Yazgan, Türk Dünyası müziği, tiyatrosu ve resminin tanıtılması, Türk dünyası liderlerinin ve gençlerinin Türkiye ile kucaklaşması, Türk dünyası çocuklarının şölenlerde buluşması, Türk dilli eğitimin yaygınlaştırılması ve bu amaçla pek çok bilimsel konferans ve toplantılar düzenlenmesine öncülük ederek, Türk kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında çok büyük işlere imza atmıştır.
Vakıf bünyesinde hazırlanan dergi, kitap ve yayınlar ile, Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.
Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Turan Yazgan’ın, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları bulunmaktadır.
Turan Yazgan evli olup, 3 çocuk ve 2 torun sahibi idi.