Prof. Dr. M. Tayyib OKİÇ: İslâmiyette Kadın Öğretimi -1978-
Prof. Dr. M. Tayyib OKİÇ
İslâmiyette Kadın Öğretimi
Başbakanlık Basımevi-1978-
***
KİMDİR?
Muhammed Tayyib Okiç
Bosnalı hadis profesörü
(Boşnakça: Muhamed Tajib Okić, d. 1 Aralık 1902, Gračanica – v. 9 Mart 1977, Erzurum), .
Eğitimi
Bosna-Hersek reîsü’l-ulema yardımcısı Hafız Mehmed Tevfik Efendi’nin oğludur.[1] Saraybosna’da ilköğrenimini, rüştiyeyi ve modern ilahiyat koleji olan Okruzna Medresa’yı tamamladı. Zagreb Üniversitesi’nde Latin Dili ve Edebiyatı kursundan mezun oldu. Paris’te Sorbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden lisans öğrenimini tamamladı.[1] Arkasından Tunus’ta ez-Zeytûne Üniversitesi’nde ihtisasını Arap Dili ve Edebiyatı üzerine yaptı.
Çalışma hayatı
Okiç, çalışma hayatını 1934-1941 yıllarında Saraybosna’da öğretmen olarak başladı.[1] II. Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi yanlısı Hırvatistan’ın parçası haline gelen Bosna-Hersek’te Almanlarca sekiz ay boyunca gözaltına alındı. 1945’te savaştan sonra Türkiye’ye gelen Okiç, beş yıl süreyle Başbakanlık Arşivi’nde araştırmacı olarak çalıştı. 1949 yılında da yeni kurulan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde hadis profesörü olarak tayin edildi. Kendisi sadece bu üniversitenin değil, aynı zamanda Erzurum, Konya ve İstanbul ilahiyat fakültelerinin kurucularından sayılır.[2] 1950’den itibaren aynı üniversitede tefsir ilmi dersleri de vermeye başladı. Bu görevilerini 1969 yılına kadar devam ettiren Profesör Okiç, aynı zamanda 1964-71 yılları arasında Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde tefsir dersleri verdi.[1] Türk vatandaşlığına geçmediğinden bu çalışmalarını sözleşmeli olarak sürdürebilen Okiç, sözleşmesi uzatılmayınca 1969’da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden ayrılmak zorunda kaldı. 1971’de sözleşmesi Yüksek İslam Enstitüsü’nde de yenilenmeyince birkaç sene açıkta kaldı.
Prof. Tayyip Okiç, üniversitede çalıştığı yıllarda yetiştirdiği talebeler arasında Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu gibi Türkiye’nin yirmiden fazla ilahiyat fakültelerinde araştırma yapan şahsiyetlerin önemli bir kısmı bulunmaktadır.[2]
2010 yılında Saraybosna’da Prof. Tayyip Okiç Sempozyumu düzenlenmiştir.[1]
Ölümü
Okiç, 9 Mart 1977’de Erzurum’da vefat etti. Cenaze namazı dönemin Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş tarafından kıldırıldı. Vasiyeti üzerine Saraybosna’ya nakledilerek oradaki Bare Mezarlığı’na defnedildi.[2]
Kaynakça:
- a b c d e “Prof. Tayyip Okiç Sempozyumu (3)” (HTML). Vatan Gazetesi. 14 Temmuz 2010. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- a b c “Sempozyumun davetsiz belgeli konuğu” (HTML). Haber 7. 30 Haziran 2010. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.