Nurullah ÇETİN: BİR “DAVETİYE”DEN “OKU”YA DÖNÜŞ HİKÂYESİ
BİR “DAVETİYE”DEN “OKU”YA DÖNÜŞ HİKÂYESİ
Nurullah Çetin
Türkiye’de çok güzel şeyler de oluyor. Bunlardan biri beni çok heyecanlandıran ve mutlu eden “davetiye”nin aslı ve Türkçesi olan “oku” ya da “okuntu”ya içi gerçek manada doldurularak dönüştürülmesi haberidir. Bu haberle, kadim Türk kültürünün kurultay-toy kurumunun modernize bir şeklinin bir gelenek olarak başlatılmış olduğunu öğrendim.
Bizde kurultay bilgi paylaşımı, toy da eğlencedir. Biz Türk milleti olarak en eski zamanlardan beri kendi varlığımızı, geleceğimizi, sorunlarımızı ilgilendiren konularla alakalı olarak önce bilgi, fikir, öneri paylaşımı ile kurultay yapar, sonra da yeyip içip eğlenerek toy yapardık. Şuurlu bir Türk millet ve devlet varlığımızı bu kurumla korur, geliştirir ve sağlamlaştırırdık.
Şimdi aynı anlayış ve bilinçle yeni bir kurultay toy geleneğinin diriltildiğini duymak, geleceğimiz ve varlığımız adına umut vericidir.
Haber şu: Burdur Bucak’lı kardeşimiz eğitimci Hüseyin Torun, oğlu avukat Emin Alpertunga Torun’un Zeynep hanımla evliliğini tescilleyen ve ilan eden düğün toyu davetiyesi ile beraber kitap dağıtma geleneğini başlatmış. Bu güzel ve önemli geleneğin adını ve başlığını da “7’den 77’ye Herkes Okusun Diye 777 Kitap Okuluk” koymuşlar. Bu çerçevede önde gelen Türk yazarlarından 1000 (bin) kitap seçerek bunları davetiye (oku) ile beraber düğünlerine davet ettikleri yakınlarına dağıtmışlar. Davetiye, üzerinde Cemil Meriç’in resim ve bazı güzel cümlelerinin yer aldığı bir kitap ayracı şeklinde imiş.
Bu gelenek, düğünü sadece yeme içme ve eğlence ziyafetinden çıkarmış, aynı zamanda buna bilgi ziyafetini yani kurultayı da eklemiş. Düğüne katılacak 1000 davetli, düğünden önce aldığı kitapla beynini ve kalbini doyurarak önemli yazarların bilgi ve fikirleriyle adeta kurultay yapmış olacak. Sonra da düğüne katılarak işin toy kısmını tamamlayıp yepyeni bir zihin inşasıyla evine dönecektir.
Aslında bu geleneği daha farklı alanlara da yaymamız lazımdır. Hediyeleşme, hem dinimiz İslam’ın hem de Türk kültürünün temel kurumlarından biridir. Mesela yeni ev alan bir yakınımıza, çocuğu doğana ya da başka vesilelerle eşya hediye etmek yerine kitap hediye etme adetini yaysak zamanla herkesin evi küçük bir kütüphaneye dönüşür.
Bütün sorunlarımızın temeli cahilliktir. Bizi biz yapan Türk İslam medeniyetinin temel eserlerini okumadan ahenkli, uyumlu, ortak hedefleri ve değerleri olan şuurlu bir millet olamayız.
Kitaptan uzak, salt anlık, günlük kişisel menfaat ve tensel hazlarla yetinen, Türk ve Müslüman kimliğinin temel bilgi, kavram ve değerlerini bilmeyen ve bencilce, cahilce, kötülüklerle dolu bir hayat yaşayan insanımız, bir millet olamaz. Böyleleri, kuru bir kalabalık ve başka milletler tarafından güdülen bir sürüye döner.
Eğer Türk milleti olarak biz, tarihsel yolculuğumuza devam edeceksek, vatanımıza, dilimize, dinimize, bayrağımıza, devletimize, tarihimize, geleceğimize, kültürümüze, töremize sahip çıkacaksak, bu ancak Türk İslam medeniyetimizin temel kitaplarını okumak ve okutmakla mümkün olacaktır.
Bu vesileyle Hüseyin Torun kardeşimize bu şuurlu milliyetçi geleneği başlattığı için kendisine teşekkür eder, evlenen gençlerimiz Emin Alpertunga ve Zeynep kardeşlerimizin de düğün kurultay toylarının şen olmasını ve bütün Türk milletine örnek bir çift olmalarını dilerim.
***
NOT: Armağan ed,len kitaplar arasında 10 tane de Türkistan Rüyası var.
***
NOT: Armağan ed,len kitaplar arasında 10 tane de Türkistan Rüyası var.